يکشنبه 23 آبان ماه روز جهاني ديابت

?? آبانماه (?? نوامبر)؛ روز جهاني ديابت
ديابت يک عارضه ناشي از اختلال در توليد و يا عملکرد انسولين در بدن است. انسولين هورمون يا مادهاي است که در لوزالمعده (پانکراس) توليد ميشود و سلولها را قادر ميسازد تا گلوکز را از خون بگيرد و براي توليد انرژي استفاده کنند.
نامگذاري روز جهاني ديابت
چهاردهم نوامبر، سالگرد تولد "فردريک بانتينگ" کاشف انسولين، اولين بار در سال ???? با همکاري بنياد بينالمللي ديابت (IDF) و سازمان جهاني بهداشت (WHO) به عنوان روز جهاني ديابت نامگذاري شده است. هدف از نامگذاري چنين روزي افزايش آگاهي عمومي در ارتباط با علل، عوارض، پيشگيري و درمان اين پديده روزافزون است.
مجمع عمومي سازمان ملل در ?? دسامبر ???? با تصويب قطعنامه برجسته و منحصر به فرد، ديابت را "يک بيماري مزمن و ناتوان کننده با هزينه هاي هنگفت“ معرفي کرد که خانوادهها، دولت ها و کل جهان با آن مواجه است. بر اساس قطعنامه سازمان ملل، چهاردهم نوامبر (?? آبان ماه) روز جهاني ديابت اعلام شد.
نماد روز جهاني ديابت
براي اعلام تصويب روز جهاني ديابت از سوي سازمان ملل و نيز براي تأکيد بر مبارزه براي پيشگيري از ديابت، استفاده از يک دايره به عنوان نشان «همه با هم براي ديابت»، تصويب شد. دايره يک نماد ساده است که به راحتي مي توان آن را پذيرفت و استفاده کرد. در تمام فرهنگ ها دايره، نشـانه زندگي و سلامتي است و معني اين نماد نيز اين است که فشارهاي سخت و شديد، نتيجه مثبت دارد. رنگ آبي، تجسم آسمان است که همه ملت ها را متحد مي کند (رنگ پرچم سازمان ملل نيز آبي است). دايره آبي ديابت، نشان اتحاد جهاني براي مبارزه عليه ديابت است.
ديابت چيست؟
اشکال در سيستم سوخت رساني بدن را که به دليل کمبود انسولين به وجود مي آيد "ديابت" مي خوانند. انسولين هورموني است که توسط پانکراس – اندام توليد کننده آنزيم گوارش – ساخت مي شود و براي جذب انرژي مواد غذايي ضروري است.
انواع ديابت
?- ديابت وابسته به انسولين يا نوع يک : در اين نوع بيماري ديابت، بيمار يا مقدار کمي انسولين توليد مي کند و يا اصلاً توليد انسولين ندارد و در نتيجه فقدان انسولين، کنترل قند خون غير ممکن است. معمولاً اين نوع ديابت قبل از ?? سالگي بروز مي کند و اوج ميزان وقوع آن در حدود ?? سالگي است.
?- ديابت غير وابسته به انسولين يا نوع دو : در اين نوع بيماري ديابت، لوزالمعده انسولين توليد مي کند اما نه به اندازه اي که قند خون را تنظيم کند و از طرف ديگر سلولهاي بدن در برابر انسولين مقاومت نشان مي دهند. اين نوع ديابت معمولاً در افراد بالاي ?? سال بروز مي کند.
?- ديابت دوران بارداري: ديابت حاملگي معمولاً بين هفته هاي ?? و ?? بارداري ظاهر مي شود و عموماً پس از زايمان از بين مي رود، چون در همه انواع ديابت، ميزان قند يا گلوکز خون بسيار بالا مي رود علائم و نتايج همه آنها يکسان است.
[ديابت,?? آبان روز جهاني ديابت,?? نوامبر روز جهاني ديابت]
ديابت نوع يک قبل از ?? سالگي بروز مي کند
علائم و نشانههاي بيماري ديابت
در مراحل ابتدايي ممکن است ديابت بدون علامت باشد. بسياري از بيماران به طور اتفاقي در يک آزمايش يا در حين غربالگري شناسايي ميشوند. با بالاتر رفتن قند خون، علائم ديابت آشکارتر ميشوند. پرادراري، پرنوشي، پرخوري، کاهش وزن با وجود اشتهاي زياد، خستگي و تاري ديد از علايم اوليه شايع ديابت است. بسياري از بيماران در هنگام تشخيص بيماري چندين سال ديابت داشتهاند و حتي دچار عوارض ديابت شدهاند.
در کودکان دچار ديابت نوع يک، علايم معمولاً ناگهاني بارز ميشوند، اين افراد معمولاً قبلاً سالم بوده و چاق نبودهاند. در بزرگسالان اين علايم معمولاً تدريجيتر بارز ميشوند. عارضه کتواسيدوز ميتواند به عنوان علامت شروع کننده بيماري هم در ديابت نوع يک بارز شود. در ديابت نوع دو معمولاً فرد تا سالها بدون علامت است. علايم معمولاً خفيف هستند و به طور تدريجي بدتر ميشوند. در نهايت فرد دچار خستگي مفرط و تاري ديد شده و ممکن است دچار دهيدراتاسيون شود.
چه کساني به ديابت مبتلا مي شوند؟
همه افراد ممکن است به ديابت نوع دوم دچار شوند. با اين وجود، عواملي وجود دارد که ممکن است شما را در خطر بيشتر ابتلا به بيماري قرار دهد. اين عوامل عبارتند از:
?- تجمع چربي در اطراف کمر و معده
?- کم تحرکي و انجام ندادن حرکات ورزشي
?- وزن بيش از حد
?- سن بالاي ?? سال
?- سابقه ديابت نوع دوم در خانواده
?- ابتلا به ديابت حاملگي
?- فشار خون بالا
?- تري گليسيريد بالا
?- پايين بودن تجمع ليپوپروتئين و کلسترول ( پايين تر از ?? )
توصيه هايي براي پيشگيري از ديابت
- افزايش فعاليت بدني
- مصرف مقادير فراواني فيبر
- ارتقاي مصرف غلات کامل
- کاهش دادن وزن اضافي
- پرهيز از رژيم غذايي محدود و زودگذر و اصلاح الگوي غذايي و انتخاب غذاهاي سالمتر